«Boligventilasjon må være lydløs»

Foto: Gernot Walter
I 2017 lanserte ebm-papst en radialvifte i RadiCal-serien som er spesielt utviklet for boligventilasjon, og som kan brukes i applikasjoner både med og uten varmegjenvinner. Viften fikk mye oppmerksomhet da det løser problemene som kan oppstå på grunn av blant annet tilstoppede filtre. Dette er mulig fordi RadiCal enkelt kan kontrolleres og overvåkes med MODBUS RTU eller med analogt signal. Viftedriften kan derfor lett justeres slik at ventilasjonssystemet alltid leverer riktig mengde luft selv når filtrene faktisk burde vært byttet ut. Så i påvente av at filterbyttet skjer kan beboerne fortsatt ha god luftkvalitet.

I motsetning til sentrifugalvifter med fremoverbøyde skovler som er vanlige i mange boligbygg, har RadiCal-viftene bakoverbøyde skovler. En fordel er en høyere virkningsgrad, og dette bidrar også det aerodynamisk utformede huset til med en rund anslutning for tilkobling direkte til ventilasjonsenhetens utløp. Huset reduserer også strømningstapene som er vanlige med konvensjonelle sentrifugalvifter. Målinger viser også at virkningsgraden forbedres med opptil 34% sammenlignet med ventilasjonssystemer med standard sentrifugalvifter. Uwe Sigloch, som er produkt- og markedsansvarlig ved ebm-papst i Mulfingen, Tyskland, svarer på noen spørsmål om hvorfor RadiCal-viften ble utviklet, og de unike egenskapene og fordelene til radialviften.

Hvorfor utviklet ebm-papst RadiCal i en versjon tilpasset boligventilasjon?
«I dag stilles stadig høyere krav til boligventilasjon i både nybygde og renoverte boligbygg. Det vanligste har vært å benytte vifter med fremoverbøyde skovler. Disse viftene gjør det imidlertid vanskelig å oppfylle kravene til både energieffektivitet og lavt støynivå. Men dette innfrir RadiCal med de bakoverbøyde skovlene og et aerodynamisk designet viftehus. Resultatet er en meget effektiv og stille vifte som er ideell for boligventilasjon».

Hva er de spesifikke fordelene med RadiCal?
«Det runde utløpet til det nye viftehuset passer direkte på ventilasjonskanaler, noe som bidrar til redusert luftstrømningstap i kanalsystemet, samtidig som støynivået reduseres med opptil 3,5 dB(A) sammenlignet med konvensjonelle sentrifugalvifter. Den forstyrrende støyen som kan oppstå fra vifter kan dermed reduseres vesentlig med vifter med bakoverbøyde skovler, noe som er viktig når kravene til stille ventilasjonsanlegg i boliger blir tøffere».

Hvordan sikrer RadiCal-viften at luftstrømmen alltid er optimal?
«En målesensor som befinner seg i utløpet av huset registrerer kontinuerlig den faktiske luftstrømmen og overfører data til viftens integrerte kontrollelektronikk. Elektronikken justerer deretter motorens hastighet til ønsket settpunkt for luftstrømmen. Denne løsningen betyr at RadiCal har en integrert volumkonstantkontroll som resulterer i en meget effektiv ventilasjon uten over- eller undertrykk som ofte oppstår i leiligheter i en boligblokk. Dette forhindrer fuktighet oppstår i veggene og at uønsket kald luft tilføres fra utsiden».

Flere størrelser av radialvifte for boligventilasjon der muligheten for regulering alltid vil gi rett luftmengde

Last ned: RadiCal centrifugal fan in scroll housing