Lysende ideer for aktiv kjøling av LED-lys

For et par år siden var det en artikkel om en stor amerikansk produsent av LED-belysning. Selskapet brukte en ny type kjøling inspirert av forskning på luftstrømmen fra jetmotorer. "Jet-kjøling" heter teknologien. Å kjøle ned overskuddsvarmen som LED-lamper avgir er viktig, og ebm-papst tilbyr mindre og smidigere løsninger enn jet-kjøling.


Krav om 90 000 timer driftstid stiller store krav til aktiv kjøling

Den globale belysningsbransjen er i en omstillingsfase hvor tradisjonelle glødelamper, men også halogenlamper i økende grad, fases ut og erstattes med LED-lys. Bedre lys, lengre levetid og evnen til å spare energi med mindre energikrevende lysdioder er noen av grunnene. Men dette er en trend som også stiller store krav til utvikling av ny LED-belysning. Å kjøle bort overskuddsvarmen er en av de store utfordringene for produsentene. De lysfølsomme diodene blir varme ved bruk, og hvis de ikke kjøles tilstrekkelig så kan lampen begynne å lyse svakere eller bli ødelagt.

Passiv og aktiv kjøling er vanlige begreper i samband med LED. Passiv kjøling med kjøleribber i aluminium blir ofte brukt, men den avkjølende effekten er begrenset, og er sjelden tilstrekkelig. En metode er å gjøre kjøleelementene større, men det alternativet faller vanligvis bort p.g.a. økt vekt og negativ innvirkning på designet. LED-belysning skal være kompakt! Aktiv kjøling med små aksialvifter fra ebm-papst gjør dette mulig.

Philips rangeres som en av de ledende produsentene i belysningssektoren, og har sammen med ebm-papst har utviklet en løsning for aktiv kjøling nå når gatelys over hele Europa moderniseres og får lysdioder. Utfordringen har vært å få inn den nye teknologien i den plassen som er tilgjengelig i de eksisterende lampehusene. En annen utfordring har vært Philips sitt krav om å få kjølingen så effektiv at lysdiodene får en levetid på 90 000 timer. Dette målet er nå nådd, selv med tanke på det tøffe driftsmiljøet gatelys er utsatt for med regn, rusk, vind, varme og kulde.


Både kjøler og fjerner magnetisk støv i krevende industrimiljøer

Hos den koreanske stålprodusenten Posco er tak hengt LED- belysning med hele 17 000 lumen med å skape et godt lysforhold, selv i et produksjonsmiljø som er veldig støvete. Støvet er ikke bare en barriere mot lys, men utgjør også en risiko for belysningen i og med at støvet er magnetisk og tiltrekkes av LED-lyset. Der er støvet en trussel for bl.a. elektronikken, men en vifteløsning fra ebm-papst har bidratt til å løse det problemet.

Den spesialtilpassede løsningen som ebm-papst har vært med å utvikle innebærer at viftene utstyres med en funksjon som reverserer rotasjonen. Dette betyr at viftene kan reguleres slik at de om nødvendig kan benyttes til å rengjøre en innebygd belysningsfilter!

Et annet eksempel på ebm-papst kundetilpassede vifteløsninger er i en LED-belysning fra Zumtobel. Selskapet er en global gigant innen belysningsindustrien og har egne salgsorganisasjoner i 23 land. Zumbotel har bl.a. utviklet sirkulære LED-spotlights som bl.a. brukes i museer og detaljvaremarkedet. Det runde designet har vært en utfordring for å få til en effektiv aktiv kjøling, men også her har ebm-papst bidratt til å utvikle en designtilpasset vifteløsning.

De neste årene vil vi sikkert se mange nye LED-løsninger fra ebm-papst. Estimater viser en mulig tilvekst på 35% nå når verden har innsett de mange fordelene med energieffektiv og kraftig LED-belysning!