Markedets bredeste program med stille takvifter har nå lavere lydnivå samt MODBUS

Takvifter må velges med omtanke. De fleste er klar over det, men årsakene til hvilken type vifte som velges varierer. Noen ganger er det potensialet for energibesparelser som er viktigst. Mange ganger bør det også kombineres med vifter som er så stille som mulig. I enkelte prosjekter er kravene til smidige installasjoner og minimale ombygginger også et krav for å holde kostnadene så lave som mulig. Deretter er det også mange eksempler på at takvifter skal være estetisk tiltalende og smelte inn i en bygnings karakter, en bestemt type takkonstruksjon, eller en bestemt farge på takstein og takplater.

> Takvifter med EC-motor

Det er mange grunner til at installatører, eiendomseiere og energispesialister foretrekker takvifter fra ebm-papst
Rundt i Skandinavia er det tusenvis av takvifter fra ebm-papst installert for både nybygg og i samband med modernisering. De sitter på boligbygg, industribygninger, kontor- og leilighetskomplekser med avtrekksventilasjon. Våre lydisolerte EC-lavenergivifter i MXRC-serien er etter mange år blitt et begrep i markedet. De er tilgjengelige i ca. 30 modeller og med effekter fra 27 W til 2,75 kW. Å være tidlig ute med å tilby komplette, stille og lett installerbare takvifter med utetemperaturkompensert trykkregulering er noe av grunnen til at de er så populære. Vårt takvifteprogram inneholder også MXRD og MXRE-vifte-serien som har spenningsregulerbare asynkronmotorer av ytterrotortype. Samlet betyr det at ebm-papst takvifte-program i dag inkluderer over 40 forskjellige modeller.

Høstens store nyhet er at programmet nå er utvidet med en oppgradert versjon av MXRC, som for enkelhet skyld har gitt oss navnet MXRC II fordi det handler om en ny generasjon takvifter. Før vi går inn på den nye MXRC II versjonen, skal vi se på innvirkningen EC-energibesparende vifter på tak har for å redusere energikostnadene. Vi gjør dette med prosjektet «Bostadsrättsföreningen Farmen» i Täby i Sverige, som med mer enn 850 leiligheter er en av Sveriges største leietakerforeninger. For over ti år siden bestemte foreningen seg for å erstatte takvifter som et ledd i en energieffektivisering.

Sammenligningstester gjorde det enkelt for styret i den store boligforeninger å bestemme seg for å velge 145 takvifter fra ebm-papst
Situasjonen til «Brf Farmen» var den samme som for mange andre borettslag med leiligheter bygd på 60- og 70-tallet. På taket var et stort antall reimdrevne vifter uten mulighet for regulering. Takvifter som kjører med konstant fart er ikke optimale fra et energiperspektiv, og styret i «Brf Farmen» bestemte seg for å undersøke mulighetene for behovsstyrt ventilasjon med utetemperaturkompensasjon. Dels for å redusere energikostnadene, men også for å gi beboerne bedre innemiljø. Som en del av valget av nye takvifter ble det laget en prøveinstallasjon av noen få forskjellige fabrikater i deler av boligsameiet. Testene viste at ebm-papst’s takvifte MXRC40M med EC motor og integrert drift- og styreelektronikk brukte ca. 40% mindre energi (i ønsket driftspunkt) i forhold til et konkurrerende viftemerke. Det ble avgjørende for foreningens valg av ebm-papst sin takvifte, og i årene siden den gang har de 145 installerte takviftene med behovsstyrt regulering hjulpet «Brf Farmen» til å spare store summer gjennom et sterkt redusert energiforbruk.

«Det er mange krav til dagens takvifter, og for oss er det selvsagt å oppfylle alle»
Björn Jonsson, markedsansvarlig ved ebm-papst i Sverige, sier at «Brf Farmens» situasjon på tidspunktet for takviftebyttet illustrerer behovet som eksisterer i mange boligsameier, men også hos andre boligeiere. «Det var mye fokus på energieffektivitet, og selvfølgelig er det fortsatt det. I løpet av årene har det også vært en utvikling der kravene øker på takvifter med hensyn til redusert støynivå, at de er enklere å installere og vedlikeholde, og at de kan tilpasses bygninger rent estetisk på en mer fleksibel måte. I tillegg har det vært en rask utvikling i kommunikasjon og styring, som har åpnet for mer avansert behovsstyrt ventilasjon. For oss på ebm-papst er det åpenbart at vi vil oppfylle alle kravene som stilles, og for oss er det naturlig å ligge i tet innen utviklingen av takvifter. ebm-papst har utviklet og produsert takvifter i nesten 20 år og den kunnskapen vi har bygget opp er også innarbeidet i vår nye takvifteproduksjon MXRC II. Vi er stolte av resultatet og har allerede lagt merke til en betydelig markedsinteresse til tross for at lanseringen knapt har startet,» sier Björn Jonsson.

MXRC II er enda stillere, med plan underside, MODBUS og valg mellom sidepaneler i forskjellige farger.
I utviklingen av MXRC II har ebm-papst hatt flere målsettinger. De allerede stille takviftene våre vil bli enda stillere gjennom mer effektiv lydisolering. Muligheten for estetiske tilpasningen vil bli flere gjennom at de demonterbare sidepanelene (forenkler monteringen av de største viftemodellene), i tillegg til sort som standarden kan vi tilby fargene alu-sink, mursteinsrød og valgfri farge i henhold til NCS. Viktige mål har også vært å ytterligere forenkle installasjon og vedlikehold, samt å utvide kommunikasjonsmulighetene. Disse målene oppfylles også med MXRC II, som i likhet med sin forgjenger, er de selvfølgelig komplette og leveres ferdig sammenstilt. Alt i henhold til ebm-papst-konseptet Plug & Play! MXRC II er tilgjengelig i 15 modeller med effekter fra 27 W til 2,75 kW. Alle har det svært effektive og stille RadiCal viftehjulet med bakoverbøyde skovler.

Med hensyn til forenklede installasjoner peker Björn Jonsson på et par nyheter på MXRC II. «At viftene har fått utlagt måleuttak forenklet installasjonen, innregulering og igangkjøringen. Viftene har også fått en glatt underside som gjør det enkelt å gjøre en overgang mellom viften og eksisterende takgjennomføring. Det å slippe å konstruere og lage overganger sparer man mye tid og penger på, og noe som også forenkler installasjonen er den fellbare bunnrammen. Noe jeg tror også vil bli verdsatt av våre kunder med ambisjon om å tilby smarte løsninger, er at MXRC II har den nye regulatoren CALAIR PR-230 med MODBUS-RTU for bl.a. turtallsstyring. Dette gir muligheter for enda flere programmeringsalternativ og løsninger for virkelig effektiv behovsstyrt ventilasjon. For å ytterligere forenkle for våre kunder kan vi også levere viftene forprogrammert og oppmerket for en bestemt installasjon.»

Optimaliser viftevalget ved hjelp av ebm-papst brukervennlige viftevalgprogram, eller noen av våre salgsingeniører!
Med markedets bredeste takvifteprogram, er det lett å tro at det er tidkrevende og vanskelig å velge riktig MX-vifte. Det er ikke tilfellet! For eksempel en ventilasjonsentreprenør, en ventilasjonskonsulent eller installatør som raskt ønsker gode råd om viftevalget finnes det alltid en ebm-papst salgsingeniører klar til å hjelpe. For eksempel er det også mulig å gjøre vifteutvalget med vårt brukervennlige program for valg av vifter. Programmet er integrert på vww.ebmpapst.no og beregner strøm, SFP og hastighet for ønsket driftspunkt. Resultatet viser også driftspunktet som en prosentandel av viftens maksimale kapasitet samt lyddata. Programmet har også en veldig smidig beregning av LCC (livssykluskostnad). Etter at valget er gjort er det mulig å få et oversiktlig pdf-dokument med inn- og utdata. Lett å forstå og ta med seg i et møte når det er tid for å diskutere det optimale viftevalget.

Hvis du ikke er sikker på hvordan du bruker programmet kan vi forklare dette for deg – det er bare å ta kontakt med oss, vi hjelper deg gjerne.

Les mer!
Produktsortiment: Takvifter med EC-motor

Regulator: CALAIR-PR-230V