Ny aksialvifte utviklet for tøffe applikasjonsforhold i kjøletårn

ebm-papst sin nye aksialvifte WeGZ50, med en diameter på 1.250 mm, er utstyrt med utløpsdiffusor AxiTop.
Store aksialvifter brukes vanligvis i lavtrykksapplikasjoner hvor effektiv transport av store luftmengder er nødvendig. Dette er ofte tilfellet i for eksempel i kjøletårnene som har til formål å avkjøle prosesser, tekniske installasjoner og bygninger. For vifter utgjør kjøletårnet ekstremt tøffe omgivelsesforhold med 100% luftfuktighet kombinert med høye temperaturer, noe som kan føre til korrosjon og hard slitasje.

Derfor er det viktig med et robust viftedesign og et belegg som beskytter metalldeler og elektroniske komponenter mot høy luftfuktighet. ebm-papst-vifter for kjøletårn kjøres svært nøye i ulike tester og blir blant annet utsatt for fuktighetstester, saltprøvetester, støt- og vibrasjonstester. Resultatet er svært driftssikre vifter som er ideelle for å gi pålitelig drift i det tøffe miljøet i kjøletårnet. Den siste nyheten i dette vifteprogrammet er aksialviften WeGZ50, med en diameter på 1.250 mm og dobbelt flens-hus, som er utstyrt med ebm-papst utløpsdiffusor AxiTop.


Installasjon av ebm-papst-vifter i et kjøletårn på Educational Institute i Singapore.

I 2014 ble AxiTop kåret til årets produkt innenfor kulde-segmentet og ble tildelt British RAC Cooling Award. Fordelene ved diffusoren inkluderer forbedret effektivitet og lavere viftestøy. ebm-papst aerodynamiske vifteblader i kombinasjon med diffusoren gjør det mulig å redusere energiforbruket betydelig, samtidig som en aksialviftes effekt øker med over 50%. Muligheten for å kunne redusere lydnivået er også viktig i kjøletårnet, siden det i mange land er grenser for hvor høyt lydnivået kan være på utendørs installasjoner. ebm-papst ligger også langt fram når det gjelder utvikling av nye viftegenerasjoner som bidrar til redusert støynivå. Ved å redusere viftehastigheten til halv luftmengde reduseres støynivået på EC-vifter med 15 dB(A), mens det oppnås en forbedring på kun 3 dB(A) med AC-vifter.