Pustemaske med en liten sentrifugalvifte reduserer risikoen for søvnapné

Mange personer over 40 år lider av søvnapneproblemer, noe som betyr at de har gjentatte pustestopp når de sover. Vanligvis er pustestoppene på 20 til 30 sekunder lange, men noen ganger kan de vare opptil ett minutt eller lenger. Imidlertid er det hjelp å få for de som har problemer med åndedrettsstans, og et av disse hjelpemidler er å bruke en pustemaske. En svært viktig komponent i disse respiratoriske maskene er den lille, men samtidig kraftige, og ikke minst lydløse viften som gir en kontrollert tilførsel av luft. ebm-papst har utviklet en slik sentrifugalvifte med betegnelsen RV-45.

Les mer:
• Brosjyre: "DC centrifugal fan RV45 - Remarkably quiet and powerful"
• Whitepaper RV-45
• Specialist article RV-45

Det er anslått at mer enn 10% av alle over 40 år har problemer med åndedrettsstans, og det er betydelig flere menn enn kvinner som lider. Den medisinske effekten av pustestoppene kan være alvorlig med for eksempel høyt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser og hjerteinfarkt. En påvist terapi er tekniske hjelpemidler som støtter kroppens egne respiratoriske reflekser ved å injisere luft, og et slikt hjelpemiddel er åndedrettsmasken med ebm-papst nyutviklede sentrifugalvifte. Viften er utformet med tanke på kravene til lang batteridrift, noe som er et krav til mobile søvnapnemaskiner. RV-45-viften kan også brukes i andre applikasjoner innen medisinsk teknologi, inkludert ventilasjonsløsninger i intensivbehandling og mobile luftfilterprodukter som åndedrettsvern.Påliteligheten til medisinsk utstyr og deres ulike komponenter er svært viktig. Når åndedrettsmasker brukes i hjemmemiljøet, eller som en ventilator i intensiv omsorg, stilles det også store krav til brukervennlighet og enkelt vedlikehold. Og et lavt lydnivå er veldig viktig. For eksempel hvis en pustemaske som brukes når man sover må driftsenheten med den innmonterte viften plasseres nær brukeren, og den må ikke ha et støynivå som forstyrrer den sovende personen. For å møte alle disse kravene utviklet ebm-papst teknikere i St. Georgen sentrifugalviften RV-45. Viften er driftssikker, effektiv og veldig stille.

Enkelt prinsipp, men avansert teknologi
Prinsippet om hvordan en pustemaske med en vifte fungerer er lett å forstå. Lufttrykket fra viften blåser opp lungene og støtter dermed pusten. Teknologien bak er imidlertid avansert. Det krever en høy dynamisk vifteoperasjon, noe som betyr veldig hurtige hastighetsendringer. Det er imidlertid ikke lett å implementere og kombinere kravene til en jevn og samtidig dynamisk drift. De biologiske egenskapene i åndedrettet krever rask og jevn kontroll over luftstrømmen og trykket. For eksempel er det ofte nødvendig å generere et høyt og svært kort «blåsetrykk» ved begynnelsen av innåndingssekvensen. Dette trykket åpner den lukkede og myke ganen og lar luften komme inn i luftrøret. Dette «første høye lufttrykket» kan imidlertid kun påføres i svært kort tid, og skal deretter stige raskt, men ikke brått, for å gi ganen den tiden det kreves for en utvidelse av luftrøret.

Etter at ganen og luftrøret har blitt åpnet, må trykket raskt reduseres til nivået av innåndingen som er foreskrevet for en bestemt person, og den må forbli på dette nivået. For å matche pasientens pust, er det nødvendig at luftstrømmen og trykket konstant justeres. For en uhindret utånding må trykket senkes raskt, men det må ikke skje brått. Pustedynamikken har vanligvis en kontrolltid på ca. 200 ms med volumstrøm rundt 150 l/min og trykkvariasjoner fra 400 Pa til 2000 Pa. Trykket bør holdes så lavt som mulig og aldri overstige 3500 Pa for å unngå lungeskader. Samtidig er det viktig å ha en justerbar luftstrømningshastighet for å kunne kompensere for lekkasjer på en pålitelig måte, f.eks. i pustemasker på grunn av dårlig passform eller hos mannlige brukere med skjegg. For å regulere nødvendig variasjon i volumstrøm og trykk, er det nødvendig at hastigheten til sentrifugalviften raskt kan økes eller reduseres. ebm-papst vifte RV-45, som er optimalisert for aerodynamikk og motordynamikk, gir den nødvendige luftstrømmen. Til tross for svært varierende driftsforhold, oppfyller RV-45 meget høye krav til et lavt støynivå. Det lave lydnivået, bare 43,5 dB (A), skyldes at aerodynamikken til viften er optimal tilpasset applikasjonen. Både ved høye og lave turtall blir luftmengdestøyen betydelig redusert.

Veldig kompakt
RV-45 er designet for bruk i CPAP (kontinuerlig positivt lufttrykk) og for automatisk trykkjustering (APAP / auto APA og BiLevel / BIPAP). Viftens EC-motor har vedlikeholdsfrie kulelager med en estimert levetid på ca. 50.000 timer. Dette tilsvarer bruk av pustemaskinen i ca. 6.250 netter, noe som tilsvarer 17 år med 8 timers søvn per natt. En spesiell kontrollmodul er utviklet spesielt for motoren og muliggjør enkel hastighetsregulering, og for kunden betyr det også at den gir tilgang til en komfortabel plug & play-løsning i mange forskjellige typer applikasjoner. I tillegg til pustemasker, forenkler kontrollmodulen medisinske og industrielle applikasjoner, for eksempel for dynamisk ventilasjon av brenselceller, luftfilterteknologi, pakkemaskiner, røykvarslingssystemer, kretskortproduksjon eller avgassanlegg for lodding og sveisegasser. RV-45-sentrifugalviften er tilgjengelig i både 12 V og 24 V DC-versjoner, og krever så lite monteringsplass som 64 x 64 x 55 mm. Til tross for sin kompakte størrelse har viften en kapasitet på 540 l / min og en maksimal trykkøkningskapasitet på over 5000 Pa.