Verdens første anlegg for å fjerne CO2 fra atmosfæren

Foto: Climeworks / Julia Dunlop
Avfallsforbrenning er ikke bare noe som folk forbinder med forbedret luftkvalitet. Men innbyggerne i Hinwils i den sveitsiske delstaten Zürich driver et prosjekt som viser at forbrenning kan kombineres med god luftkvalitet. Prosjektet, og den tekniske løsningen som utvikles, er den første av sitt slag. Ingen steder i verden finnes noe lignende. Kommunen som er ansvarlig for avfallshåndteringen forvandler avfallet til slagg i et forbrenningsanlegg. På toppen av anlegget sitter selskapet Climeworks-løsning for å suge inn luft og filtrere ut uønsket karbondioksid, og deretter omdanne det til plantenæringsstoffer! Alt skjer i en effektiv rengjøringssyklus hvor avfallsforbrenning leverer energi til Climeworks CO2-utskiller på taket. Karbondioksidet transporteres via en rørledning til et drivhus 400 meter unna, der det brukes som plantevern for dyrking av agurker og tomater. Hvert år leveres drivhuset med 900 tonn konsentrert karbondioksid. Plantenæringsstoffet tjener som vekstforbedring og har ført til en økning på 20% av mengden grønnsaker som produseres.

«Luftfangst-teknikken» utviklet av Climework kalles DAC-Direct Air Capture, og opphavsmennene er Christoph Gebald og Jan Wurzbacher. De to ingeniører ble kjent med hverandre under sine studier ved det sveitsiske føderale institutt for teknologi i Zürich. «Vi bestemte oss allerede den første dagen for å starte en bedrift sammen», sier Wurzbacher. Det var deres store drøm. I 2007 begynte de å undersøke en teknikk for utvinning av karbondioksid fra luften. Bare to år senere grunnla de Climeworks. Selskapet har satt seg et stort fremtidsmål: «Teknologi for å fjerne CO2 fra luften er uunnværlig for å nå målet om bare to graders global oppvarming», sa Valentin Gutknecht, markedssjef på Climeworks.

Valgte store aksialvifter fra ebm-papst
Selskapet vil gjerne oppnå at en prosent av verdens karbondioksidutslipp blir filtrert ut av luften innen 2025. Det skulle tilsvare om lag 250 000 anlegg tilsvarende det i Hinwil. Climeworks anlegg i Hinwil består av 18 utvinningsenheter som kontrolleres og overvåkes sentralt. En stor fordel er løsningens modulære struktur: Den krever lav plass, er lett skalerbar og kan derfor brukes overalt og tilpasses størrelsen på for eksempel et forbrenningsanlegg.

Det grunnleggende prinsippet om en CO2-ekstraktor er faktisk ganske enkelt. En vifte drar inn luften gjennom et filter som fanger opp CO₂. Når filteret er mettet, separeres karbondioksidet ved +100 °C. Å velge riktig prosess og komponenter var faktisk mer komplisert enn å etablere et godt grunnprinsipp. «Energieffektivitet var et svært viktig aspekt for oss. Vi hadde stort fokus på det fra begynnelsen», sier Wurzbacher. Det var også en viktig grunn til at Climeworks valgte store aksialvifter fra ebm-papst. Kravet var at viftene kunne transportere meget store luftmengder med lavt trykktap. Samtidig må de være veldig stille. «Vi har hatt stor glede av å kunne sette opp og måle hele systemet med ebm papst i Mulfingen. Det hjalp oss med å maksimere effektiviteten», forklarer Valentin Gutknecht.

«Fjerning av CO2 fra atmosfæren er helt nødvendig for å nå to-graders-målet for global oppvarming», VALENTIN GUTKNECHT, MARKEDSSJEF, CLIMEWORKS.

Climeworks arbeider også for å utvide bruken av den miljøvennlige teknologien som utvikles. Å ta hånd om CO2 og omdanne den til nyttig vekstnæring i vegetabilsk dyrking, som i Hinwil-prosjektet, er bare en av flere muligheter. Karbondioksidet som «høstes» i DAC-anlegget kan også brukes til produksjon av kullsyreholdige drikker eller klimanøytralt brensel og materialer. Det viktigste er imidlertid at så mye CO2 som mulig forsvinner fra atmosfæren!