ebm-papst’s vifter i organisk myggfanger

Foto: Jacob Lund, Adobe Stock
De er irriterende, de biter, de sprer sykdommer og de har en evne til å dukke opp når man minst ønsker det. Nei vi snakker ikke om svigerforeldre men om mygg, de kan være et stort problem når det kommer til tid for hage og andre uteaktiviteter om sommeren. I Norge, men også i mange andre land er myggaktiviteten i den varme årstiden noe som irriterer og plager oss, og mange ulike metoder har blitt utviklet for å holde myggene borte, eller for å fange dem. Det franske selskapet Qista har utviklet en helt ny type myggfanger som er organisk og som ikke benytter kjemikalier. Vifter fra ebm-papst har en viktig funksjon når det gjelder å tiltrekke seg og fange myggen.

Det er Simon Lillamand og Pierre Bellagambi på Qista som er mennene bak den nye myggfellen. De kommer begge fra Sør-Frankrike hvor det er mye mygg. «Vi ønsket å erklære krig mot myggen, men med en økologisk løsning. De kjemiske løsningene som ofte er benyttet i produkter som er tilgjengelige på markedet også dreper andre insekter, og det forstyrret naturens balanse. Siden myggens naturlige fiender også kan dø blir resultatet er at det vil bli enda mer mygg over tid, og da får du bare en negativ spiral - noe vi ville endre», sier Simon Lillamand.

Simulerer menneskelig ånde
Hva Qistas har lykkes i er å utvikle en myggfelle som fanger mygghunner som leter etter mennesker for å suge blod. Det er bare mygghunnene som suger blod og de gjør det for å få næring til eggene sine. Qistas innovative myggfanger simulerer menneskelig pust og tiltrekker seg på den måten mygghunnene. Ved hjelp av en ebm-papst aksialvifte avgir enheten et karbondioksid som for myggene ligner menneskelig ånde, og også utåndet pust fra varmblodige dyr. Når mygghunnene har blitt tiltrukket av myggfangeren suger en annen vifte myggene inn og fanger dem i et nett. Myggfangeren er så effektiv at den tiltrekker seg og fanger mygghunner innenfor en avstand på 60 meter fra enheten, og det er gjennomført tester som viser at antall mygghunner kan redusere med så mye som nesten 90%.

Så langt er det fem versjoner av myggfangeren som markedsføres i det franske markedet, og de dekker behovene til både privatpersoner og bedrifter. «Våre kunder setter myggfellen utendørs på steder som f.eks. uteplasser i hager, svømmebassenger og utendørs terrasser på restauranter», sier Simon Lillamand. En utfordring for Qistas var å utvikle en stille enhet som ikke forstyrret omgivelsene med for høyt lydnivå. Det ble derfor tatt kontakt med ebm-papst i Frankrike, der salgsansvarlig besøkte Qistas fabrikk i Aix-en-Provence for å se nærmere på oppfinnelsen. Sammen ble det valgt passende aksialvifter som kunne møte alle tekniske spesifikasjoner til luftstrøm, trykk og lydnivå.

Ønsker å bidra til å forhindre spredning av sykdommer
Qistas effektive mygginnovasjon har vært på markedet i Frankrike i noen år. Selskapet er nå i en eksportfase der salget vil begynne i en rekke land. Planen er å selge den i hele EU og fra 2021 også i USA og Canada. Et mål er også å finne forhandlere i land og regioner hvor det er mygg som sprer sykdommer som f.eks. denguefeber. «Vi vil også gjerne arbeide med bistandsorganisasjoner i fremtiden. Da kan vi bidra betydelig til en redusert sannsynlighet for å bli syk i land og steder der det er mange sykdommer som spres via mygg», konkluderer Simon Lillamand.