ebm-papst og Tango E5 passer på at robotgressklippingen går som en dans

Da smeden John Deere i år 1837 startet et lite smedverksted for produksjon av ploger fantes det ingen tanker for robotgressklippere. Deere & Company har i dag mer enn
67 000 ansatte rundt om i verden, og under snart 180 år har foretaket utviklet seg til en av verdens største produsenter av maskiner og redskap for landbruk, skogsbruk og til og med for hagestell. John Deere er et vell innarbeidet varemerke, spesielt på traktorsiden. I løpet av de to siste årene er foretaket også på god vei til å etablere seg på markedet for hagestell med bl.a. en robotgressklipper.


Det var for et par år siden som produktprogrammet ble utvidet gjennom lanseringen av Tango E5. En kraftfull, stille og effektiv robotgressklipper for plener på opp til 1 800 kvm som Deere & Company utviklet sammen med det tyske datterselskapet SABO. Tango E5 har fått mye skryt i ulike tester. Til dels for at den er sterk og greier hellinger på 35 %, takket være ebm-papst børsteløse DC-motor ECI-42, og at den er stille med kniver som klipper jevnt, og det med hjelp av ebm-papst DC-motor ECI-63. Ytterligere et pluss er et smart navigeringssystem. Tango E5 klipper tilfeldig, men er gresset ekstra høyt i noen deler av hagen går den automatisk over til å klippe i et spiralmønster.

Robotgressklippere har eksistert på markedet siden midten av 90-tallet, men det er de seneste årene som markedsutviklingen har tatt virkelig fart. For noen år siden var ca. en tiendedel av motorgressklipperne som ble solgt robotgressklippere. Snart vil opp mot halvparten være robotgressklippere og det er kanskje ikke så rart. Fordelene er at man slipper å klippe gresset selv, at robotgressklipperen passer på plenen selv når man ikke er hjemme, og at gresset blir penere og jevnt klippet. Tango E5 er dessuten så stillet at den kan klippe på natten uten å forstyrre naboene.

Når satsingen på å utvikle en robotgressklipper startet blev det også et spennende oppdrag for ebm-papst. Et av de viktigeste kravene var at Tango E5 skulle klare lang klippetid på en batteriladning. For å få til det trenger man en motor som kombinerer mye kraft med lavt energiforbruk, og løsningen ble ebm-papst kompakte ECI-42. Med ECI-42 klarer Tango E5 en klippetid på hele 90 minutter før den returnerer tilbake til sin ladestasjon. Med den moduloppbygde DC-motoren ECI-63 har ebm-papst sørget for at robotgressklipperen oppfyller andre viktige krav. Til dels akselererer motoren raskt og den påser at knivene stopper innen to sekunder, noe som er et viktig sikkerhetskrav hvis Tango E5 skal løftes opp og flyttes. At ECI-63 gir minimalt med vibrasjoner har også stor betydning for det lave lydnivået.Les mer:
ECI motorer