ebm-papst viftevegg løste problemer med Media Markt klimaanlegg i Berlin

Media Markt i Berlin-Wedding i Berlin Foto: ebm-papst
Da teknikere fra bygge- og installasjonsfirmaet Daume var på jobb i et av Medias Markts butikker i Berlin, reagerte de på støy fra ventilasjonssystemet. Støyen ble sporadisk hørt som en dempet buldring, og de forstod snart at den kom fra en stor og reimdrevet ventilasjonsvifte installert i 1995. Den uønskede støyen skyldtes et snarlig sammenbrudd av motorlagrene, og risikoen var stor for et motorhavari som ville føre til at butikkens klimaanlegg ville stanse helt opp. «Tekniske problemer med en mer enn 20 år gammel reimdrevet vifte er ikke uvanlig. Det har vært en stor teknisk utvikling innen vifter siden 1995, og her hastet det virkelig med å finne en ny vifteløsning», sier Marco Mittermüller, kundeservicesjef hos Daume Group i Berlin.

Daum har sitt hovedkontor i Duderstadt, Tyskland. Virksomheten er primært rettet mot offentlig sektor, kommersielle og industrielle kunder. De tilbudte tjenestene dekker et bredt område, og konsernet har ekspertise innen løsninger for oppvarming, kjøling, ventilasjon, sanitæranlegg, samt systemer innen eiendomsautomatisering. I Daumes oppdrag for Media Markt er det inkludert å være ansvarlig for eiendomsdriften i alle deres butikker i Tyskland. Bare i Berlin er det nesten tretti butikker. En av disse ligger i Berlin-Wedding, og det var her at et viftehavari truet.

Vifteveggen passet inn i det eksisterende aggregatet
Da problemet ble oppdaget i butikken, kontaktet Daume umiddelbart ebm-papst. Sammen diskuterte selskapets spesialister hvordan en ny vifteløsning ville se ut for å gi butikkens ansatte og kundene et godt inneklima. Butikken er delt inn i to etasjer med et samlet gulvareal på ca. 4.000 kvadratmeter. ebm-papst forslag var å bytte ut den gamle reimdrevne viften med seks RadiPac EC-vifter montert som en viftevegg. Viktige argumenter for løsningen var at installasjonen kunne gjøres raskt og at viftene ble plassert i eksisterende aggregat.

En avskrivningsperiode på mindre enn et år er som en drøm for mange kunder
Noe som også overbeviste ledelsen i Media Markt-butikken var den forventede energibesparelsen. Den nye vifteløsningen forventes å bruke 70% mindre elektrisitet sammenlignet med den gamle AC-viften. «Sammenlignet med dagens moderne vifter er eldre vifter ofte svært energikrevende. Dette kommer til syne i dette prosjektet. Ved å installere ebm-papst viftevegg har den årlige strømregningen i Media Markt-butikken redusert fra 18 600 til ca. 5 400 euro. De fleste kunder drømmer om avskrivningsperioder på mindre enn et år, men i dette tilfellet kunne vi demonstrere at det er fullt mulig gjennom en optimal tilpasset vifteoppløsning og ebm-papst-konseptet med viftevegg», sier Marco Mittermüller, som også er veldig fornøyd med det tette samarbeidet med ebm papst. «Vi kan virkelig stole på ebm-papst. Hvor enn vi arbeider med å modernisere ventilasjonssystemer ved å installere energieffektive EC-vifter, velger vi vifter fra ebm-papst» sier Marco Mittermüller.